با ما در تماس باشید: info@scrumfarsi.ir

اسکرام چیست؟

اگر تازه شروع به یادگیری اسکرام کرده اید، به اسکرام به عنوان روشی برای انجام دادن کارها به‌صورت تیمی نگاه کنید، که در آن، در هر دوره زمانی، یک بخش کوچک از کار را انجام می دهید، در حالی که به‌طور پیوسته، در حال دریافت بازخورد و یادگیری برای بهبود فرایندها هستید. اسکرام به افراد و تیمها کمک می کند تا با همکاری و مشارکت، به‌صورت تدریجی خلق ارزش (VAlue) کنند. به عنوان یک چهارچوب چابک (Agile Framework)، اسکرام تنها به اندازه ای برای افراد و تیمها ساختار فراهم می کند که بتوانند آن را در شیوه کاری خود ادغام کنند، در عین حال با افزودن شیوه های مناسب [که ارزشهای اسکرام را نیز پشتیبانی می کنند] آن را متناسب با نیازهای خاص خودشان بهینه کنند [اسکرام به تیم‌ها اجازه می‌دهد تا با توجه به نیازهای خود، شیوه‌های مناسب را به چارچوب اسکرام اضافه کرده و به بهترین شکل ممکن کار کنند]. ممکن است با خود بگوئید این عالی است! اما برای شروع چکار باید کرد؟

?What is Scrum
اسکرام چیست؟

همه چیز با درک چهارچوب اسکرام، که در راهنمای اسکرام شرح داده شده است آغاز می شود. اسکرام اولین بار در سال 1995 به عنوان یک راه حل خوب برای همکاری تیمی در حل مشکلات پیچیده به دنیا معرفی شد. چهارچوب اسکرام نسبتا ساده بوده و از تیم اسکرام تشکیل می شود. این تیم شامل، یک مالک محصول، یک اسکرام مستر و توسعه دهندگان می شود. هر یک از این نقش ها، مسئولیت خاص خود را در تیم دارند. تیم اسکرام در 5 رویداد شرکت کرده و 3 مصنوع/فراورده (Artifacts) تولید می کند. هم-بنیانگذاران اسکرام کن شوابر و جف ساترلند، راهنمای اسکرام را نوشته و از آن نگهداری می کنند. این مستند، اسکرام را به شکل واضح و مختصر توضیح می دهد. این راهنما شامل تعریف اسکرام، شرح نقش ها و مسئولیت ها در اسکرام، رویدادها، مصنوعات (Artifacts) بوده و توضیح می دهد که چطور این بخش ها به یکدیگر مرتبط می شوند.

چرا به آن اسکرام می گویند؟

مردم اغلب می پرسند که “آیا اسکرام مخفف چیزی است؟” و پاسخ این پرسش “خیر” می باشد. در واقع این واژه، از واژه اسکرام در ورزش راگبی الهام گرفته شده است. در ورزش راگبی، اعضای تیم در کنار یکدیگر جمع می شوند تا با همکاری با یکدیگر توپ را به سمت جلو ببرند] به این کنار هم جمع شدن اسکرام می گویند[در اینجا] منظور اسکرامی است که ما در حال شرح دادن آن هستیم، نه ورزش راگبی [اسکرام جایی است که تیم کنار یکدیگر جمع می شوند تا محصول را پیش ببرند.

اسکرام یک فرایند تجربه گراست، جایی که تصمیمات برپایه مشاهده، آزمون و خطا  و تجربه گرفته می شوند. اسکرام 3 ستون اصلی دارد: شفافیت (Transparency)، بازرسی (Inspection) و سازگاری (Adaptation). این مفهوم از کار کردن در تکرارهای پشت سر هم (Iteratively) پشتیبانی می کند. به تجربه گرایی (Empiricism) به چشم کارهای آزمایشی برای یادگیری از طریق آن و تطبیق دادن کاری که در حال انجام آن هستید و همچنین روشی که آن کارها را انجام می دهید نگاه کنید. [منظور این است که هر زمان که کاری را انجام می دهید، چیزهایی خواهید آموخت که به بهتر شدن نتیجه و فرایند کار کمک می کند و شما می بایست آنچه یاد گرفته اید را در تکراهای (Iterations) بعدی به کار بگیرید].

یکی از ویژگی های حیاتی تیم اسکرام که تمامی اجزا را کنار یکدیگر نگه می دارد، اعتماد است. اگر در یک تیم اسکرام، اعتماد وجود نداشته باشد، احتمالا تنش و موانعی در به انجام رساندن کارها وجود خواهد داشت. همچنین بسیار حیاتی است که تیم اسکرام، به ارزش های اسکرام پایبند باشند، چرا که این ارزش ها به اعضای تیم کمک خواهند کرد تا اعتماد را در تیم ایجاد و تقویت کنند. ارزش های اسکرام یعنی شجاعت، تمرکز، تعهد، احترام و باز/پذیرا بودن مهمترین چیزهایی هستند که اعضای تیم اسکرام باید حین کار در کنار یکدیگر در ذهن داشته باشند. ارزش های اسکرام به‌خصوص در محیط هایی که آزمون و خطا هسته اصلی پیشرفت است، بسیار مهم هستند.

principles and vaalues of scrum
قوانین و ارزش های اسکرام

به‌طور خلاصه، اسکرام به محیطی نیاز دارد که در آن:

  • افزایش هایی (Increments) از یک کار ارزشمند[برای ذینفعان] در یک چرخه زمانی کوتاه، که طول مدت آنها از یک ماه و یا کمتر از آن بوده و به آن اسپرینت می گویند، ایجاد و تحویل داده می شوند. در طول اسپرینت، به‌طور مداوم بازخورد ارائه می شود. این بازخوردها امکان بازرسی و سازگاری فرایندهای کاری و “چیزی که تحویل داده خواهد شد” [محصول] را فراهم می کنند.
  • تیم اسکرام از یک اسکرام مستر، یک مالک محصول و توسعه دهندگان تشکیل می شود. توسعه دهندگان مسئول تولید افزایش (Increment) و تبدیل آن به (Value) هستند.
  • تمامی اعضای تیم اسکرام و همچنین دیگر اعضای سازمان مانند بخش کسب و کار (Business)، کاربران یا مشتریان که به عنوان ذینفعان (Stakeholders) شناخته می شوند، نتیجه و خروجی اسپرینت را بررسی کرده و اسپرینت بعدی را با نتیجه این بررسی سازگار/تنظیم (Adjust) می کنند.

اگر این اسکرام است، اسکرام حرفه ای چیست؟

برای اینکه اسکرام مؤثر باشد و پیاده‌سازی آن موفقیت آمیز باشد به چیزی بیش از دنبال کردن مکانیک و اصول این چهارچوب نیاز است. گاهی اوقات تیمهای اسکرام در دام عادت به ساده انجام دادن کارها می افتند[به عبارت دیگر، آن‌ها به صورت خودکار و بدون تمرکز بر روی اهداف و ارزش‌های اسکرام، کارها را انجام می‌دهند]. اسکرام حرفه ای نیاز به تغییر در نحوه کار کردن و تفکر (Mindset) دارد و نیز محیطی که از اعتماد پشتیبانی می کند. همچنین نیاز است که ارزش های اسکرام را در کار خود بپذیرید. ما این را اسکرام حرفه ای می نامیم.

متن اصلی این نوشته در سایت Scrum.org را اینجا بخوانید.