راهنمای مطالب
مسئولیت های اسکرام مستر
همانطور که در راهنمای اسکرام گفته شد، اسکرام مستر مسئول راهاندازی اسکرام است. او اینکار را از طریق کمک به افراد در درک نظریه و عملکرد اسکرام، چه در تیم و چه در سطح سازمان انجام می دهد.
با اینحال، کاری که اسکرام مستر انجام می دهد بیش از اینهاست. نقش اسکرام مستر دارای ابعاد و جنبه های بسیاری است. در حالی که به آموزش اسکرام و فراهم کردن چابکی (Agility) می پردازد، اسکرام مستر می بایست دارای مهارت های نرمی (Soft skills) باشد که برای ایفای نقش به عنوان مربی و مشاور برای اعضای تیم اسکرام و نیز سازمان مورد نیاز است. یکی از وظایف اسکرام مستر، کمک به تیم در دستیابی به موفقیت است، برای اینکار گاه بهصورت انفرادی و گاه گروهی به تیم کمک می کند. آنها ممکن است انجام کارها را تسهیل کنند (Facilitate)، افراد را راهنمایی کنند و یا به آنها برای رسیدن به نتیجه و تصمیمگیری کمک کنند. همه افراد مهارتهای لازم برای اسکرام مستر شدن را ندارند، زمانی که میخواهید وارد این مسیر شغلی شوید، بهتر است این را در ذهن داشته باشید.
در پایان، اسکرام مستر مسئول کارآمدی تیم است، زیرا او به تیم اسکرام کمک می کند تا چگونگی همکاری با یکدیگر در راستای ایجاد ارزش را، بهبود دهند.
اسکرام مستر چه کاری انجام می دهد؟
اسکرام مستر ها از مجموعه مهارتهای منحصر بفرد خود برای انجام کارهای بسیار حیاتی استفاده کرده و به تیم و سازمان کمک می کنند. این کمک ها به شرح زیر می باشند:
کمک های اسکرام مستر به تیم
- با راهنمایی اعضای تیم در خود-مدیریتی (Self-management) و خود-بسندگی (Cross-functionality)
- کمک به تمرکز بر روی ایجاد افزایش های ارزشمند (High-Value Increments) مطابق با تعریف کار انجام شده (Definition of Done)
- برطرف کردن موانع پیشرفت تیم
- اطمینان حاصل کردن از برگزاری تمامی رویدادهای اسکرام بهصورت مؤثر و کارآمد، با رعایت محدوده زمانی تعریف شده برای هر رویداد
کمک های اسکرام مستر به مالک محصول
- کمک در پیدا کردن تکنیک های مؤثر برای تعریف هدف محصول و مدیریت بک لاگ محصول (Product Backlog)
- کمک به تیم اسکرام، برای درک نیاز به موارد واضح و مختصر در بک لاگ محصول (Product Backlog)
- کمک به پیادهسازی برنامه ریزی تجربی محصول (Empirical Product Planning) در یک محیط پیچیده
- تسهیل تعامل و همکاری با ذینفعان در صورت نیاز یا درخواست
کمک های اسکرام مستر به سازمان
- رهبری، آموزش و مربی گری (Coaching) سازمان در فرایند پذیرش، گسترش و اجرای اسکرام
- برنامه ریزی و مشاوره در اجرای اسکرام در سازمان
- کمک به کارکنان و ذینفعان برای درک و بهکارگیری رویکرد تجربه محور در کارهای پیچیده
- برطرف کردن موانع موجود بین ذینفعان و تیم اسکرام
نگرشهای اسکرام مستر (Scrum Master Stances)
اسکرام مسترها، برای موفقیت در این سمت، باید با توجه به موقعیت، نقش های مختلفی را ایفا کند. این نقش ها که اغلب از آنها با عنوان نگرش (Stances) یاد می شود در نوشته ای با عنوان “8 نگرش اسکرام مستر” توسط باری اوریم توضیح داده شده است. بر حسب وضعیت موجود، اسکرام مستر با کمک مهارت های نرم خود (Soft skills) می تواند به عنوان رهبر خدمتکار (Servant Leader)، تسهیل کننده (Facilitator)، مربی (Coach)، مدیر (Manager)، راهنما (Mentor)، معلم (Teacher)، برطرف کننده موانع (Impediment Remover) یا عامل تغییر (Change Agent) عمل کند.

به عنوان مثال، اسکرام مستر ممکن است برای کمک به تیم اسکرام، در اجرای بهتر رویداد بررسی اسپرینت (Sprint Retrospective) و تشویق اعضای تیم به شرکت مؤثر در این رویداد، با ایجاد یک فعالیت جدید ، این امر را تسهیل کند؛ ممکن است به عنوان مربی (Coach) یک توسعه دهنده (Developer) جدید را که نیاز به راهنمایی برای هماهنگ شدن با تیم جدید دارد، راهنمایی کنند؛ همچنین ممکن است در نقش معلم (Teacher)، به اعضای تیم، یک تکنیک جدید برای مدیریت تعارضات با اعضای تیم را آموزش دهند.
این مثال ها، تنها بخشی از ابعاد و جنبه های مورد نیاز برای ایفای نقش اسکرام مستر هستند.
متن اصلی این نوشته در سایت Scrum.org را اینجا بخوانید.
دیدگاهتان را بنویسید